Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine (net zoals vitamine A, E en K) en is een heel belangrijk vitamine voor het menselijk lichaam. Meer bepaald speelt dit vitamine een essentiƫle rol in de opname van calcium en fosfaat uit ons voedsel. Calcium en fosfaten zijn op hun beurt belangrijk voor onze botten en het gebit. Vitamine D draagt daarnaast ook bij tot een normale werking van ons immuunsysteem en heeft een rol in vermindering van inflammatie.

Waar halen we vitamine D?
Vitamine D halen we slechts in heel beperkte mate uit ons voedsel. Vitamine D wordt voornamelijk geproduceerd in de huid via de zonnestraling die op onze huid terechtkomt. Dit maakt het dan ook logisch dat we in de wintermaanden frequenter wel eens een extra nood hebben aan vitamine D. Dit laatste is vooral het geval bij de meer kwetsbare groepen zoals jonge kinderen en ouderen.

Bij welke personen is de nood aan vitamine D hoger?
De nood aan vitamine D is hoger bij zwangere vrouwen, bij jonge kinderen (<4 jaar), en bij mensen met een donkere huidskleur.
De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid aan vitamine D die een persoon nodig heeft is typisch 400 IE bij kinderen en 1000 IE bij volwassenen, behalve bij een gebrek want dan ligt deze nood soms vele malen hoger. Voor kinderen onder de 1 jaar die enkel borstvoeding krijgen is het aangeraden vitamine D toe te dienen. Bij kinderen die kunstmelk drinken is dit niet noodzakelijk aangezien deze aangereikt zijn met vitamine D.

Voor de beste werking van vitamine D kan dit ingenomen worden met zuivelproducten (rijk aan calcium dus een betere opname van calcium). Het is heel belangrijk dat vitamines enkel worden ingenomen naar de persoonlijke behoeften en niet in overmaten want teveel vitamine D is ook niet goed. Vaak wordt vitamine D dus best enkel ingenomen in perioden waarbij we het minder via de natuur verkrijgen, bij een vitaminetekort of bij personen ter preventie van fracturen in het kader van osteoporose.
Vitamine D is veilig om te gebruiken in combinatie met andere geneesmiddelen en mag ook gebruikt worden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Vitamine D is vrij verkrijgbaar, er is geen voorschrift noodzakelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info