Toch redelijk wat mensen hebben te kampen met droge ogen (8 tot 34% van de mensen). Naarmate we ouder worden verhoogt de kans op droge ogen maar deze kans ligt ook hoger bij rokers. Daarnaast treft het ook meer vrouwen dan mannen. Droge ogen is een multifactoriële aandoening van de tranen en het oogoppervlak. Onze tranenfilm die het oog bedekt bestaat bovendien uit drie verschillende lagen, eerst een onderste muceuze laag, dan een middelste waterige laag en bovenaan een buitenste lipidenlaag die het oogoppervlak beschermt tegen uitdroging. De oorzaak van droge ogen kan dus soms toegeschreven worden aan verschillende bronnen.

Droge ogen kan tot verschillende oorzaken herleid worden. Zoals onder andere een wijziging in de samenstelling van ons traanvocht. Anderzijds kan er onvoldoende traanvocht worden geproduceerd of men kan bijvoorbeeld te weinig knipperen. Echter zijn er ook een heleboel omgevingsfactoren die aan de basis kunnen liggen.

Hier gaat het dan bijvoorbeeld om blootstelling aan airco’s. Langdurig en overmatig computergebruik kan hier ook een rol in spelen. Lenzendragers kunnen hier ook mee te kampen hebben. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan dit ook veroorzaken.
Droge ogen manifesteren zich voelbaar door een droog, branderig gevoel of irritatie, of soms is er het gevoel alsof er een korreltje in het oog zit. Ook roodheid van het oog treed vaak op. ’s Morgens kan men typisch last hebben van ogen die ‘toeplakken’ en hangen er korstjes aan de wimpers.

Het is heel belangrijk dat oogdroogte tegengegaan wordt zodanig dat ons oogoppervlak niet beschadigd raakt. Dit kan gebeuren door hydraterende oogdruppels of zalf in het oog te brengen op een hygiënische wijze (handen wassen, niet met dopje van flesje in het oog zitten, houdbaarheid flesje respecteren). Daarnaast kan het ook belangrijk zijn de levensstijl aan te passen door airco’s te vermijden, minder voor een computer te zitten, een zonnebril op te zetten in een winderige omgeving om zo vuil in het oog te vermijden, of eventueel lenzen uit te laten.

De voorkeur voor preparaten ter hydratatie voor frequent gebruik gaat uit naar een preparaat zonder bewaarmiddelen omdat dit de kans op irritatie verkleint (hier gebruikt men dan een systeem die werd ontworpen om de oogdruppels toch steriel te houden).

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info