Koortsblaren zijn het resultaat van een ontstekingsreactie na infectie of reactivering van het herpes simplex 1-virus. Ze komen niet permanent voor, maar ze behandelen voordat ze zich ontwikkelen tot een grote pijnlijke plek is een goede manier om frustratie, ongemak te beperken.

Hoe merk je dat je een koortsblaar krijgt?
Het meest voorkomende waarschuwingsteken is jeuk en stekend gevoel rond je lippen. Dit kan enkele dagen duren tot de koortsblaar zelf te zien is, maar vaak ook maar een avond ervoor. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen, dit met een zalf (lippenzalf) die Aciclovir bevat. Zo kun je voorkomen dat er een koortsblaar verschijnt of het genezingsproces versnellen wanneer de blaasjes al gevormd zijn. Op het moment dat de koortsblaar aanwezig is heeft het geen enkel nut dat je deze zalf nog gebruikt. Dan gebruik je beter een zalf op basis van zink en heparinezuur.

Je kan proberen de ontwikkeling van koortsblaasjes te voorkomen door te leren wat ze veroorzaakt. Veel uitlokkende factoren zijn stress, ziekte, gebrek aan slaap, vermoeidheid en blootstelling aan zon of extreem weer. Sporten, ontspanningstechnieken kunnen een goede optie zijn om je stressniveau te verlagen. Bovendien helpt een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding de immuun afweer te versterken zodat het slapende virus onder controle blijft.

Ook komen koortsblaasjes sneller op bij mensen die graag en veel nootjes eten. Dit komt omdat noten argininerijke voedingsmiddelen zijn. Ook chocolade is daar een voorbeeld van. Arginine is een aminozuur die een centrale rol speelt als bouwstenen voor eiwitten. Het zou de expressie van het herpes simplexvirus beïnvloeden. L-lysine is ook een aminozuur, maar deze remt de vermenigvuldiging van het virus. Dus de inname van l-lysine kan ook het opkomen van koortsblaasjes voorkomen/ verminderen. Lysine zit ook in voeding namelijk in eieren, vis en Parmezaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info