Wat is koorts?
Onze lichaamstemperatuur schommelt steeds rond dezelfde temperatuur, namelijk tussen 35.8 en 37.5°C en verschilt van persoon tot persoon. ’s Avonds kan dit een halve graad meer zijn, ’s morgens een halve graad minder.

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38°C bedraagt. Koorts is geen ziekte, maar een natuurlijke reactie van het lichaam om zich te verdedigen tegen virussen en bacteriën en kan dus meestal geen kwaad. Integendeel: het verhoogt dus de weerstand van het lichaam bij een infectie.

Bij koorts is de ‘thermostaat’ van het lichaam ingesteld op een hogere temperatuur. Het lichaam zal proberen die hogere temperatuur te bereiken en te behouden door o.a. rillingen. Probeer dus het lichaam niet af te koelen (bv door koud bad) want op die manier zal het lichaam nog harder werken om toch die hogere temperatuur te bereiken.

Wat te doen bij koorts?

Hoe meten we de koorts?
Een elektronische thermometer is het meest aanbevolen om de koorts te meten.

Een temperatuurmeting op verschillende plaatsen kan een ander resultaat geven. Daarom wordt aangeraden de koorts op te volgen aan de hand van eenzelfde soort meting. Naarmate men ouder wordt, kan de lichaamstemperatuur ook lichtjes dalen.

Wanneer doorverwijzen naar arts?

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info