Aromatherapie
Aromatherapie, klinkt herkenbaar in de oren, maar wat houdt dit nu precies in? Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie gebruikt essentiële olie van aromatische planten om lichaam en geest curatief of preventief te behandelen. De toepassing van etherische oliën stamt volgens archeologen en wetenschappers al vanaf 3000 v. Chr. De meeste oude beschavingen hebben de heilzame werking van aromatische plantenoliën weten te waarderen.
Een meer natuurlijke aanpak van gezondheid is vaak nuttig. Welke kwaaltjes kan je verhelpen met etherische oliën, hoe gebruik je ze correct en met welke zaken hou je toch best rekening?
Algemeen gebruik van essentiële oliën
Essentiële oliën (of etherische oliën) kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, namelijk via verstuiving, via de huid of orale inname. Op grond van de biochemische samenstelling en de therapeutische toepassingen van elke essentiële olie kan de ideale en de aan te raden absorptiewijze bepaald worden. Het doel is uiteraard voor ieder olie totaal verschillend. Het is van groot belang om de specifieke gebruikswijze én de aanbevolen dosis van iedere olie te respecteren. Daar essentiële oliën heel actieve en krachtige stoffen zijn, is over het algemeen niet nodig om er grote hoeveelheden van te gebruiken. Die kunnen integendeel zelfs schadelijk zijn. Het is ook van belang dat je kiest voor oliën die een gecontroleerd label dragen. Zo weet je zeker dat wat er in zit biologisch, zuiver en biochemisch correct is. Zo is de therapeutische effectiviteit gegarandeerd.
Ben je een gevoelig persoon en wil je zeker weten dat je niet allergisch reageert op de essentiële olie? Dan kan je de olie testen in de plooi van je elleboog door 1 druppel op de huid aan te brengen en te evalueren of er na een 30-tal minuten geen reactie optreedt.
Hier volgen enkele algemene aanwijzingen voor elk van de voornaamste absorptiewijzen:
1. Verstuiving van essentiële oliën
Essentiële oliën zijn aromatische producten en de meeste lenen zich goed voor verstuiving of verneveling in de lucht. Het is een toepassing die heel veel positieve resultaten oplevert, bij zowel lichamelijke aandoeningen zoals verkoudheid, griep, slapeloosheid als psychische zoals angst, onrust, verdriet.
- Druppelmethode
Doe enkele druppeltjes etherische olie op een zakdoek en leg deze in de buurt van je luchtwegen. De olie vindt dan onmiddellijk haar weg en kan therapeutisch gaan werken. Ook enkele druppels op sjaal, hoofdkussen, deurmat, stofzuigerfilter zijn mogelijk.
- Verstuiving mét water
Hier gaan we de olie in water brengen, dat water verdampt en neemt zo de aromatische moleculen met zich mee, waardoor wij ze via de luchtwegen kunnen inhaleren. Het verdampen van het aromatische water kan verkregen worden door gebruik te maken van een speciaal daarvoor ontworpen verstuiver die werkt via ultrasone trillingen en niet door verhitting. Door ultrasone trilling borrelen druppels op en zo wordt de olie verneveld.
Verhitting is geen goede manier om essentiële oliën te vernevelen. Boven 40°C gaan de werkzame stoffen van een etherische olie namelijk stuk en hebben ze geen therapeutische waarde meer.
- Verstuiving zonder water
De easy plug-stopcontact verstuiver geeft hetzelfde effect als een ultrasoon toestel met water. De vernevelaar is een toestel die de olie niet opwarmt, ze ook niet met water vermengt, maar haar aromatische moleculen door eenvoudige luchtverplaatsing vernevelt. Een lichte nevel ontsnapt uit de verstuiver met tussenpozen afhankelijk van de gekozen snelheid.
Met behulp van een auto-verstuiver kan je eenvoudig essentiële oliën verstuiven in de wagen. Je plaatst het tabletje op het ventilatierooster. Brengt enkele druppels etherische olie aan op het tablet en door de ventilatie in de wagen wordt de olie verneveld in de wagen.
2. Essentiële oliën via de huid
De huidmethode is zeer geschikt en voor de hand liggend bij allerhande kwalen, zoals luchtwegproblemen, stress, slapeloosheid, jeuk... De meeste oliën dienen we wel in een ‘drager’ aan te lengen alvorens ze op de huid aan te brengen. Sommige oliën mogen zelfs niet op de huid gebruikt worden. Kijk dit altijd even goed na en vraag advies.
Essentiële oliën kunnen ook worden toegevoegd aan het badwater. Niet rechtstreeks want dan blijven ze aan de oppervlakte drijven en dreigen ze huidirritaties te veroorzaken. Breng daarom de olie in een beetje melk (enkel volle melk), badolie of melkpoeder. Of je kan badproducten gebruiken met natuurlijke essentiële oliën die door verschillende producenten op de markt zijn gebracht.
Gebruik je graag essentiële oliën in een sauna, giet deze dan niet rechtstreeks op de warme stenen. Gebruik veel liever een schaaltje koud water met daarin enkele druppels. Zo kan de olie rustig verdampen.
Etherische oliën kunnen in kleine hoeveelheden toegevoegd worden aan een draagolie. Zo bekomt men een lotion die voor massages wordt gebruikt. Als draagolie worden plantaardige oliën gebruikt, zoals zonnebloemolie, amandelolie en jojobaolie. Nadeel is dat maar een beperkt aantal van de bestanddelen van de etherische olie door de huid kunnen worden opgenomen.
3. Aromatherapie via orale inname
Omdat etherische oliën meestal sterk geconcentreerde alcoholachtige verbindingen bevatten die de slijmvliezen kunnen irriteren, worden bij orale inname maximaal 1 tot 3 druppels genomen. Het is gewoonlijk niet nodig om meer dan 6druppels/dag (2druppels, 3 x daags) in te nemen, behalve dan zeer kortstondig voor een acute ziekte, zoals een infectie. De inname gebeurt door een druppeltje etherische olie op de tong of beter nog op een neutrale tablet. Ook de sterke smaak van bepaalde etherische oliën kan hinderlijk zijn. Daarnaast zal de spijsvertering een deel van de bestanddelen van de olie onwerkzaam maken.
Niet alle etherische olie wordt inwendig gebruikt, sommige zijn te giftig of te sterk irriterend.
Interessante toepassingen
- Bij een verkoudheid kan je de bacteriën vernietigen door eucalyptus te verstuiven.
- Chronische luchtweginfecties kunnen verbeteren met grove den, dit mag gebruikt worden vanaf de leeftijd van 3 maanden. Het toevoegen van citroenolie aan de verstuiver werkt ook extra zuiverend voor de omgevingslucht.
- Ook tijm komt in de herfst-en wintermaanden zeker van pas. De essentiële oliën van tijm werken zeer sterk antibacterieel.
- Tegen hoge bloeddruk zou bijvoorbeeld citroenolie werken en tegen lage bloeddruk zou rozemarijnolie werken.
- Lavendel heeft als eigenschap rustgevend te werken.
- Bij wagenziekte (ook bij kinderen) kan je de etherische olie van rozemarijn en pepermunt gebruiken.
Ons advies
Essentiële oliën zijn krachtige natuurproducten. Vraag steeds raad omtrent het juiste gebruik. Niet elke essentiële olie is geschikt voor elke leeftijd of voor eender welke vorm van gebruik.